Frågor & svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna vi får. Står din fråga inte med här nedan, så kan du höra av dig till oss på kontakt@foamsquat.se.

Vad är fördelarna med rörelsepauser?

Längre perioder av fysisk inaktivitet blir allt vanligare i mångas vardag, inte minst med distansarbete hemifrån. Våren 2021 uppdaterades de svenska rekommendationerna kring fysisk aktivitet, där ett tillägg var att dela upp långvarigt stillasittande med rörelsepauser. Rörelsepauser är ett effektivt sätt att minska riskerna med långvarigt stillasittande. Så lite som en minuts rörelsepaus har visats ha positiva effekter på bland annat blodfetter, inflammationsmarkörer och insulinnivåer.

På längre sikt kan man tänka sig att regelbundna pauser med rörelse kan bibehålla eller förbättra hur kroppen fungerar till vardags. 

Rörelsepauser är också ett skönt och hälsosamt sätt att koppla av när man känner sig stel och i behov av ny energi.

Hur fungerar de tre stegen?

Designen låter dig utföra squats med hälarna upphöjda i tre olika lägen, beroende på var det känns mest bekvämt för stunden. En stor del av den vuxna västerländska befolkningen har en begränsad rörlighet i fotlederna, vilket gör det svårt att böja på knäna fullt ut när man försöker sätta sig ned i en djup squat. Ju högre man har hälarna upphöjda, desto mindre krav ställs på s.k dorsalflexion i fotleden, vilket gör det lättare att föra fram knäna och sitta bekvämt i en squat.

Vem har nytta av Foamsquats produkter?

Vi vill med våra produkter skapa förutsättningar och sänka tröskeln till goda levnadsvanor. Oavsett om du är gammal eller ung, vältränad eller otränad - Alla känner nog igen sig i känslan av att ha suttit stilla lite för länge någon gång. En foamsquat-paus är ett smart och effektivt sätt att uppnå och bibehålla smidighet och rörelseförmåga som kan överföras till hur vi bär oss själva i vardagssysslor såväl som idrott. 

Vad är skillnaden mellan Foamsquat Original och Training?

foamsquat® Original är en svensktillverkad (vardags-) motionsprodukt, designad för att underlätta och göra squats mer behagliga att utföra. En lättillgänglig plats för avkopplande rörelsepauser hemma eller på kontoret. Den passar även utmärkt som assisterande redskap vid yoga eller annan lågintensiv gruppträning. Den är något mjukare men kompakt i sin utformning och är bekväm att stå på utan skor. 

foamsquat® Training är också svensktillverkad och designad enligt samma princip - Tre olika höjdlägen för hälarna som underlättar squats med fullt rörelseomfång. Anpassad för gym och träningsmiljöer som ett hjälpmedel för skönare squats. Ytan på den här varianten är hård och skummet är hårt packat i hög densitet för att stå emot extra belastning när man använder skivstång och adderad vikt. Den är också större eftersom squats med skivstång ibland innebär att man vill stå bredare än när man gör squats med endast kroppsvikten. Produkten kan likväl användas till rörelsepauser i exempelvis kontor, men då rekommenderar vi att man använder skor, på grund av hårdheten.

Hur arbetar ni med hållbarhet?

Vi har valt att lägga all produktion i Sverige. Fördelarna med det är bland annat mindre transporter och ökad kontroll på verksamheten, i alla led. Fabriken som tillverkar produkterna är givetvis ISO- och miljöcertifierade. För oss är hög kvalitet viktigt och därför har våra produkter tillverkats i ett slittåligt material för att hålla så länge som möjligt. Materialet (polyuretan, PUR) används ofta i textilier och möbler och är godkänt av naturskyddsverket. Våra produkter består av endast ett och samma material rakt igenom, vilket underlättar om det mot förmodan skulle behövas en återvinningsprocess. I ett sådant fall kan fabriken se till att materialet helt och hållet kommer till återbruk. 

Om man tycker det är för svårt eller lätt med squats?

En rörelsepaus syftar till att ”mjuka upp” musklerna och förbättra cirkulationen i kroppen snarare än att det ska upplevas som något tungt. En fördel med squats är att man enkelt kan anpassa dem till sin nivå. Man böjer helt enkelt benen så mycket man upplever är lagom för en själv. Om man känner att djupa squats är tungt eller svårt att börja med, så kan man med fördel använda sig av en stol som hjälpmedel. Vill man däremot använda foamsquats produkter till träning och utmanas mer, kan man t ex testa att göra squats på ett ben.